De affiche van deze eerste speeldag vond plaats in Waterloo waar ASUB La Hulpe ontving voor een ondertussen traditionele Brabantse derby onder hoogspanning. Zoals verwacht werd het ook een spannende wedstrijd. Maar de mannen uit Ter Hulpen sloegen er niet helemaal in hun heel goede prestatie van tijdens de Supercup nog eens te herhalen. Waterloo zag hun aanvallen keer op keer stranden op de stevige verdediging van de bezoekers. En de try van Mathieu Taulelle, deze zomer overgekomen vanuit Polynesië, gaf uiteindelijk de doorslag voor de nipte overwinning, 3-8, voor La Hulpe.

Heel wat minder spanning was er te beleven in Soignies, waar de thuisploeg Royal Kituro domineerde. De Brusselaars waren de wedstrijd nochtans goed begonnen. Maar het was Romain Heyndrickx die één van de eerste aanvalsacties van Soignies wist af te ronden en de eerste try van de wedstrijd te scoren. Alan Williams zorgde bovendien voor de eerste conversie bij zijn nieuwe ploeg (7-0). Iets voor het kwartier kon Kituro een antwoord bieden toen Philippe Toussaint de bal in de hoek van het doelgebied wist te plaatsen (7-5).

Soignies, enigszins onder druk in de scrum gedurende de eerste helft, wist vervolgens het heft in handen te nemen en dit bleek ook al snel op het scorebord na een strafschop van Alan Williams en twee try’s, van Hugo De Francq en Steve Way (22-5).

Bij aanvang van het tweede deel bracht Kituro de achterstand terug tot 22-12 na een try van Julius Hayden en omgezet door Nicolas Meeus. De wit-groenen profiteerden echte van een gele kaart bij hun tegenstander om definitief een gat te slaan, via Bertrand Billi en Louis Debatty (36-12). De laatste twintig minuten waren eenrichtingsverkeer waarbij Soignies Kituro domineerde op alle vlakken. Drie try’s later (Elliot Claes, Louis Debatty en Romain Honhon) was de winst voor Soignies, met 55 tegen 12.

Dendermonde heeft tijdens deze eerste speeldag evenmin moeite gekend. Als regerend kampioen en winnaar van de Supercup een week eerder kende het weinig medelijden met Bosvoorde bij hun terugkeer bij de elite. Met een voorsprong van 0-22 bij de rust, werd het verschill alleen maar groter tijdens de tweede helft. Eindscore : 7-53.

Tot slot, wist RFCL weliswaar 24 punten te scoren tegen ROC maar dat volstond niet voor een eerste overwinning. ROC wist immers te gaan lopen met de overwinning na een aanvallende wedstrijd die eindigde op 24-43.

De volgende speeldag is voorzien op zondag 24 september, met onder andere een zeer interessante Soignies-ASUB.

fotospecial Boitsfort-Dendermonde (fotos Jean-Jacques De Neyer)

fotospecial RFC Liégeois-ROC (fotos Laurent Poupaert)