Dé affiche van deze derde speeldag in de Bofferding League was wel deze tussen Soignies, 2e in het klassement, en La Lulpe, derde. Oftewel een ontmoeting tussen ploegen die beiden hun eerste twee wedstrijden wisten te winnen. Twee ploegen ook die reeds van in het begin van het seizoen goed op dreef zijn. En zoals hun trainer Alex Palacci ons nog zei : de Hulpenaren hebben niets te verliezen. En dat toonden ze ook tijdens de eerste speelhelft door stevig weerwerk te bieden. Met twee try’s aan elke zijde was het toch La Hulpe dat met voorsprong (12-13) de rust inging.

Soignies stuwde in de tweede helft dan weer het tempo de hoogte in. Twee try’s en twee strafschoppen later hadden de groen-witten het verschil gemaakt en ook de offensieve bonus op zak gestoken (32-16). De bezoekers wisten het verschil nog wel te beperken maar verloren toch met 32-21.

Soignies zet zijn foutloos parcours dus verder met 15 punten na drie speeldagen. Zelfde cijfers voor Dendermonde, wel met een beter puntenverschil. Na meer dan 50 punten te hebben gescoord tijdens de eerste twee speeldagen hield de regerend kampioen het dit maal bij 47 punten uit bij Royal Kituro. De Schaarbekenaars toonden zich opnieuw positief, maar kwamen niet verder dan een 12-47 verlies.

In de rangschikking deelt Kituro hierdoor de laatste plaats met Bosvoorde. Voor de "nieuwkomers" van BRC stond een belangrijke verplaatsing op het programma in Luik, met een zelfde doel als tijdens de eerste tweede wedstrijden : een eerste overwinning. Toch het is RFCL dat via een 22-12 overwinning (bij de rust was het nochtans 12-6) ging lopen met de punten. De Luikenaars nemen zo een beetje afstand van de rode lantaarn en voeren de druk voor Bosvoorde nog verder op.

Druk was er ook enigzins voor ASUB dat ROC ontving. Eerder verslagen door La Hulpe en ook in Soignies konden de mannen uit Waterloo, met het zicht op strijd om de play-offs, zich geen derde nederlaag permitteren. De spelers uit Ottignies konden na twee bonusoverwinningen dan weer met enig vertrouwen afzakken naar het Pachy-stadion. En dat lieten ze ook blijken door de eerste 25 minuten de wedstrijd te domineren. Met een onvermijdelijke Sébastien Guns aan het roer dreef ROC ASUB in het nauw. Maar ASUB liet niets los en diende van antwoord met een verdediging die slechts twee strafschoppen moest toegeven, waarvan er 1 werd gescoord (0-3). Net voor het half uur lieten de Blues hun efficiëntie blijken door bij hun eerste doorbraak in de 22m van hun tegenstander, via Florian Muret, ook de eerste try van de wedstrijd te scoren. Na deze te hebben omgezet bracht Naoufel El Kadri met ook nog een strafschop de score op 10-3 bij de rust.

Ondanks hun goede eerste helft stond ROC dus op achterstand. En met de minuut verloor de ploeg van coaches Manu Descamps, Francis De Molder en Philippe Steenacker steeds meer de draad in het spel en gingen ze mentaal ten onder. ASUB daarentegen bleef zeer pragmatisch, met de try van Brodie Sellar in de 51ste minuut (17-3). Tijdens het laatste half uur begingen de spelers van ROC te veel slordigheden en maakten ze de verkeerde keuzes, wat in het voordeel speelde van ASUB. Een try van Brodie Sellar (tegen de doelpaal) bracht de score vervolgens op 24-3. ROC reageerde nog via Benjamin Dereau (24-10) maar ASUB nam iedere hoop op een terugkeer van de bezoekers weg toen Adrien De Cocq neerging in het doelgebied na voorbereidend werk van de forwards (29-10). De laatste try van de wedstrijd was nog wel voor ROC maar die veranderde niets meer. Met deze overwinning toont ASUB dat er voor de strijd om de top 4 toch ook met hen rekening zal moeten worden gehouden. ROC zet hier wel een misstap maar blijft toch nog steeds derde in de rangschikking.

De Bofferding League slaat nu een week-end over. De volgende speeldag, 15 oktober, voorziet alweer aantrekkelijke affiches : Dendermonde-ASUB, Ter Hulpen-ROC, Soignies-Bosvoorde en Kituro-Luik !

fotospecial RFCL-Boitsfort (fotos Sportkipik.be)

fotospecial RFCL-Boitsfort (fotos Dominique Mascré)