In Bosvoorde was het geweten. Thuis tegen Kituro mocht het in theorie niet verkeerd aflopen, anders zou men wegvallen naar de laatste plaats in het klassement. De ploeg uit Schaarbeek kon bij deze uitwedstrijd daarentegen een goede zaak doen. In een geladen match bood BRC weerstand gedurende 80 minuten, in tegenstelling tot eerdere wedstrijden. Ze scoorden zelfs de enige try van de wedstrijd om daarna de tegenstander te zien terugkomen tot 7-6. Eén enkele strafschop wijzigde nog het scorebord naar 10-6 en bracht de thuisploeg zo een hoogst noodzakelijke overwinning.

BRC mengt zich dus terug in de strijd en komt in de rangschikking zo naast RFC Liège. De Luikenaars konden ASUB thuis niet verrassen. ASUB moest immers ook winnen. En de mannen van het duo Pierre Amilhat/Noam Dubart hebben hun taak feilloos volbracht, met een bonusoverwinning en een score van 34 tegen 3.

In de rangschikking steekt ASUB zo ROC voorbij voor de vierde plaats. Want de ploeg uit Ottignies moest de duimen leggen tegen Soignies. Na eerst weerwerk te hebben geboden tot 3-6 moesten ze voor de rust een try incasseren (6-13). De groen-witten deelden in de tweede speelhelft de genadeslag uit (6-20), waarna ROC wel terugkwam (11-20) maar zonder evenwel nog een defensief bonuspunt uit de brand te kunnen slepen.

Terwijl ROC dus zijn derde verlies op rij lijdt stoomt Soignies verder met een vijfde opeenvolgende overwinning. Ze nemen dan ook alleen de leiding in het klassement van de Bofferding League.

Want Dendermonde leed voor de eerste keer dit seizoen verlies. La Hulpe is er inderdaad in geslaagd om als eerste de regerend kampioen het zwijgen op te leggen. Na hen al eens een eerste keer tot het uiterste te hebben gedreven aan het begin van het seizoen, tijdens de Supercup, was La Hulpe vast besloten, deze maal thuis, het werk af te maken. De Brabanders begonnen alvast overtuigend aan hun wedstrijd door in de vijfde minuut de eerste try te scoren. Alistair Ledingham bracht daarna wel de teller van Dendermonde in beweging op strafschop (5-3), maar Antoine Vassart diende hem daarop van antwoord (8-3). Die laatste verving de ongelukkige Alexandre Vasquez die zijn eerste twee pogingen miste en er vervolgens af moest wegens blessure.

In een evenwichtige eerste helft, met hoge inzet, boden de ploegen elkaar stevig weerwerk. Christopher Goossens scoorde in de hoek en bracht Dendermonde zo op voordeel (8-10), maar Florent David antwoorde daarop door tussen de palen neer te gaan (15-10) voordat Ledingham de score bij de rust weer terugbracht tot 15-13.

Het spelniveau was hoogstaand aan beide zijden terwijl de inzet en de intensiteit van de wedstrijd nog een niveau hoger werden getild tijdens de tweede helft. Antoine Vassart en Alistair Ledingham boden de toeschouwers een waar strafschop-duet aan door - op één uitzondering na aan de kant van La Hulpe- telkens om beurten te scoren : 18-13, 18-16, 21-16, 21-19, 24-19 en vervolgens 24-22. Dendermonde kwam dan op 9 minuten van het einde op voorsprong na een nieuwe strafschop (24-25). De spanning werd onhoudbaar. De Hulpenaars bleven aandringen, dwongen de Vlamingen in de fout recht voor het doel en namen zo terug de voorsprong (27-25). Ondanks nog een ultieme droppoging van Alistair Ledingham wist La Hulpe uiteindelijk de overwinning nipt op zak te steken (27-25) na één van de beste wedstrijden van het seizoen tot dusver.

fotospecial La Hulpe-Dendermonde (fotos Sportkipik.be)

fotospecial ASUB-RFC Liégeois (fotos Alain Dams)