Een week na het Dendermonde moeilijk te hebben gemaakt was ROC Ottignies vastbesloten om deze goede prestatie te bevestigen tijdens het bezoek van RFCL. Ondanks het winterweer zat de thuisploeg onmiddellijk in de wedstrijd, drongen ze de Luikenaars in het defensief en dit met de nodige intensiteit en uitvoeringssnelheid. Na een eerste try van Théo Hanosset in de vierde minuut, bezorgden Maxime Ghion (2x) en Benjamin Cocu (na een interceptie en een sprint van 60m) ROC de offensieve bonus, al na amper 17 minuten.

Met een 26-0 achterstand probeerde Luik nog wel te reageren maar sloegen ze er niet in een gat te vinden in de verdediging van hun tegenstander, in een voor het overige rommelig einde van de eerste helft.

En het scenario van de eerste helft werd tijdens de tweede helft nog eens netjes overgedaan. ROC maakte opnieuw het verschil en scoorde drie try’s binnen de twintig minuten via Maxime Ogor, Guillaume Brébant en Maxime Ghion (47-0). In een ietwat geladen wedstrijdeinde probeerden de bezoekers nog de eer te redden maar was het de thuisploeg die uiteindelijk scoorde en zo het verschil nog vergrootte : Ghion maakte zijn vierde try en Xavier Ruelle legde op 2 minuten van het einde de eindscore vast met een try in de hoek (59-0).

En terwijl ROC zijn statistieken de hoogte in dreef bleef ook Dendermode niet achter. De dubbele regerend kampioen heeft tegen Bosvoorde stevig uitgehaald. Thuis heeft DRC zijn aanvalsmodus van bij het begin van het seizoen teruggevonden, met een score van 55 punten tegen 3. Gelijkaardig trouwens aan de uitslag van de openingswedstrijd van het seizoen (7-53).

Overklast in Soignies bij de heenwedstrijd (55-12) hoopte Royal Kituro, net als Bosvoorde, beter te kunnen doen in de terugwedstrijd. Maar de mannen uit Soignies lieten de Schaarbekenaars thuis niet eens aan het woord komen en namen in het eerste hoofdstuk al een 3-19 voorsprong. De thuisploeg wist tijdens het volgende hoofdstuk te profiteren van een ietwat laksere tegenstander om aan het einde van de eerste helft toch terug in de wedstrijd te komen bij een score van 11-19.

Maar Soignies nam van bij de aanvang van deel twee terug stevig de teugels in handen. De vice-kampioen sloeg een onoverbrugbare kloof (11-38) die door de Brusselaars nog enkel wat werd verkleind dankzij een laatste try. Eindscore 16-38. Terloops dient ook de rode kaart voor Romain Honhon te worden vermeld.

Dé wedstrijd van deze achtste speeldag was echter die in het Brésilstadion, tussen La Hulpe en ASUB. Net zoals de eerdere recente ontmoetingen tussen deze twee ploegen was ook deze Brabantse derby spannend en geladen. De verdedigingen van iedere ploeg speelden daarbij trouwens een grotere rol dan de aanvallers, want er werd geen enkele try gescoord. Bij het wisselen van speelhelft na de eerste 40 minuten stond La Hulpe 3-0 voor. En de ploeg van Alex Palacci liet het scorebord tijdens de tweede helft verder aantikken, onder meer met een drop van Antoine Vassart (9-0). ASUB van zijn kant sloeg er niet in om een lange belegering van het thuiskamp succesvol af te maken en moest genoegen nemen met één enkele strafschop. Onvoldoende dus. Zodat de ploeg uit Waterloo verliest met 9-3 en ze daardoor ROC tot op gelijke hoogte ziet komen op de vierde plaats in het klassement.

fotospecial ROC-Liège (fotos Sportkipik.be)

fotospecial La Hulpe-ASUB (fotos Alain Dams)