De laatste wedstrijddag in de 1ste afdeling bij de Senioren is hiermee dus een feit. En ook de spanning was weer alom aanwezig, behalve in Soignies. De thuisploeg heeft immers zonder veel moeite de derby tegen Frameries gewonnen, waarvan de aftrap werd gegeven door Schepen van Sport Fabienne Winckel en Miss Soignies ! De groen-witten hadden bij de rust al een voorsprong van 22-3 op de bezoekers. En hoewel de zwart-gelen nog terugkwamen met een try tot 22-8 hadden de vijftien uit Soignies zich al verzekerd van winst dankzij twee geconverteerde try’s. Eindscore 36-8.

Na zich reeds te hebben verzekerd van de officieuze titel van herfstkampioen eindigt Soignies nu dus ook het jaar aan de top van de Bofferding Leaugue. En RC Soignies steekt zo Dendermonde voorbij, dat vorige week in een vooruitgeschoven wedstrijd van deze 9e speeldag nog werd verslagen door ROC (12-20).

Ook ASUB haalt Dendermonde bij op de tweede plaats. De ploeg uit Waterloo wist immers de Brabantse derby tegen La Hulpe te winnen. Hoewel de Hulpenaars in het Pachystadion nochtans een goede match speelden , en dan vooral in het begin van de wedstrijd, maakte ASUB echter de eerste try. Zij het wel na een interceptie en een sprint van 60 meter, via winger Ervin Muric (7-0). Grégoire Semiond miste daarna twee strafschoppen en dus ook de mogelijkheid om het goede begin van de eerste helft te verzilveren. De thuisploeg wist daarentegen geleidelijk de tendens te keren in het tweede deel van de eerste helft maar de verdediging van La Hulpe bleef potdicht.

Net zoals bij de aanvang van de wedstrijd nam La Hulpe ook na de rust het voortouw. Opnieuw echter zonder de kansen te kunnen afmaken. In de 51ste minuut wist ASUB dan wel te scoren met een maul via Julien Massimi en zo de voorsprong te verdubbelen, waarna David D’Hondt zich verzekerde van de conversie (14-0). Twee strafschoppen in de 55ste en 60ste minuut gaven even nieuwe moed aan de mannen van Alex Palacci (14-6) maar Maxime Temmerman verzekerde de ploeg uit Waerloo met een derde try (19-6) van de overwinning op een kwartier van het einde. De try van Pierre-Paul Mapual op vier minuten van het einde kwam te laat voor RCLH om nog een verdiend defensief bonuspunt te kunnen meepikken. ASUB pakt zo een vierde en belangrijke overwinning op rij.

Ook RFCL neemt in schoonheid afscheid van 2016, door Frameries met een beslissende achterstand op een achtste plaats te laten en dus op te zadelen met rechtstreekse degradatie. Bovendien boekt RFCL door deze overwinning bij Kituro zijn derde overwinning van het seizoen.

De ploeg uit Schaarbeek had het moeilijk om in de wedstrijd te komen en keek al snel aan tegen een achterstand (0-13). Twee try’s van Lescarboura brachten Kituro op gelijke hoogte (12-13) bij de rust. De spanning steeg gedurende de tweede helft en hoewel Luik met een tweede try opnieuw de voorsprong wist uit te bouwen (12-20) bracht Lescarboura, weeral hij, de Brusselaars nog terug tot op 17-20 en een defensief bonuspunt.

In de rangschikking verliest Kituro ietwat het contact voor de playoffs. En ziet het ook RFCL terugkomen tot op 3 punten, dat echter nog steeds een oog moet houden op een baragewedstrijd op het einde van het seizoen tegen de 2e in de 2e Divisie.

Maar nu is het tijd voor een welverdiende winterstop. Afspraak op 29 januari voor het vervolg.

fotospecial ASUB-La Hulpe (fotos Alain Dams)

fotospecial ASUB-La Hulpe (fotos Sportkipik.be)