Twee van de wedstrijden tijdens de 11e speeldag in Bofferding League waren slechts eenrichtingsverkeer, in de overige twee was er meer strijd.

Soignies, nog steeds leider, heeft RFC Liège helemaal opgepeuzeld. Eén week na de afstraffing door ROC (73-3) zijn de Luikenaars nu volledig ten onder gegaan in Soignies. De "groen en witten" deden zichzelf plezier met een ruime 62-0 overwinning.

Dendermonde van zijn kant heeft evenmin medelijden getoond met Frameries. De Vlamingen domineerden de Henegouwers 48 tegen 0. Na deze nieuwe nederlaag valt nog moeilijk in te zien hoe Frameries een degradatie naar tweede divisie nog kan vermijden. De "zwart-gelen" tellen nu al 14 punten achterstand op RFCL, terwijl er maar hoogstens 15 punten meer te rapen vallen.

Dankzij deze overwinning verovert Dendermonde de tweede plaats, op vier punten van Soignies, want tegelijkertijd wist ASUB niet te winnen tegen Kituro. De vijftien uit Waterloo lieten zich in het Pachy-stadion immers verrassen. Vorige week reeds wisten de Schaarbeekenaars een goede prestatie neer te zetten tegen Soignies en nu volgde de bevestiging van hun teruggevonden goede vorm.

Met van bij de aftrap Romain Pinte, Baptiste Lescarboura, Hugo Sensée, Fred Rongé en Nicolas Meeus in de opstelling opende Kituro de score met een eerste try (0-7), waarop al snel het antwoord van ASUB volgde (5-7). Na een reeks strafschoppen aan beide zijden en een tweede try voor de bezoekers stond de score bij het rustsignaal op 11-15.

In de tweede helft nam ASUB dan een voorsprong via een strafschop en twee try’s. Aan de leiding met 24-15 op het scorebord dacht de thuisploeg dat het moelijkste achter de rug was. Maar Kituro had nog iets achter de hand gehouden. De spelers van Michel Bruyère kwamen eerstterug tot 24-18 alvorens Dorian Gaudy de beslissende try en Nicolas Meeus de even beslissende conversie wisten te scoren en de eindscore vastlegden op 24-25 !

Kituro verstevigt hiermee dus zijn rangschikking en ontvlucht zo de zevende plaats in het klassement, een plaats die synoniem is met baragewedstrijden voor het behoud.

DE affiche van dit w-e zou echter plaatsvinden in het Stade du Brésil, waar La Hulpe ROC ontving. Een rechtstreeks confrontatie tussen de twee laatste kandidaten voor de vierde plaats in de rangschikking en dus een kwalificatie voor de play-offs.

Ondanks het belang van deze wedstrijd voor La Hulpe, dat moest winnen, vlogen ze er meteen in. ROC daarentegen bleek krampachtig en toonde een gebrek aan discipline. De spelers van La Hulpe scoorden hun drie try’s al binnen de eerste 17 minuten, via Ryan Godsmark, Mathieu Cloos en Bjorn Van Zyl (15-3). Maar de plaatselijke kicker miste de nodige precisie en wist geen enkele ervan ook te transformeren. Tijdens een eerste helft die werd gekenmerkt door (te) veel strubbelingen en een erg voelbare spanning kregen de bezoekers maar liefst 4 gele kaarten en waren er ook twee voor La Hulpe. Vier strafschoppen van Sebastiaan Guns lieten ROC echter toe aan te klampen tot de rust bij een score van 18-12.

Zich blijkbaar gelukkig prijzend tijdens de rust wat de score betrof namt ROC van bij de aanvang van de tweede speelhelft het heft in handen en leidde voor het eerst de score in de 50ste minuut, na een getransformeerde try (18-19). La Hulpe reageerde weliswaar maar miste rond het uur opnieuw twee strafschoppen. Sebastiaan Guns daarentegen gaf niet toe en bouwde zo een zelfs een kleine voorsprong uit (18-22). Was de wedstrijd daarmee dan gespeeld ? De Hulpenaars besloten daar anders over wanneer op negen minuten van het einde het thuispack zijn tegenstanders begroef en wist te scoren. Met deze keer ook een geslaagde conversie (25-22).

De laatste wedstrijdminuten daar zouden weinig aan veranderen. ROC wierp wel alles wat het nog over had in de strijd maar zonder dat dit iets veranderde aan de stand. La Hulpe weerstond aan de druk en sleept zo een heel belangrijke overwinning uit de brand die toegang geeft tot de top 4 in het klassement, net voor ROC.

Na deze 11e speeldag komt de Bofferding League even op adem, omwille van de internationale wedstrijden van de Zwarte Duivels. Volgende speeldag op 26 maart. En ook nog voorzien op het programma voor het merendeel van de ploegen uit hoogste afdeling, op 5 maart, de kwartfinales van de IP Nexia Cup.

fotospecial ASUB-Kituro (fotos Frédéric Poncelet)

fotospecial ASUB-Kituro (fotos Laurent Lefebvre)