Vijftien dagen na hun nederlaag in de allerlaatste minuut tegen Rusland (18-25) was het wéér net niet goed genoeg tijdens de derde speeldag in de Rugby Europe Championship tegen Duitsland.

Het zag er bij de rust niet goed uit. De Duitsers leidden 20-6, met twee try’s (in de 6e en de 34ste minuut) en ook een zeker speloverwicht hoewel het hechte Belgische pack en twee strafschoppen van Alan Williams toch op enig weerwerk wees. Julien Berger, kapitein van dienst, moest bovendien al na 21 minuten het speelveld verlaten met een gesneuvelde schouder.

In de 45ste minuut, toen de Duitsers er 27-6 van maakten, begon de vrees op te steken voor een tweede helft met eenrichtingsverkeer. Maar het is op dat ogenblik dat de Belgen hun rug rechtten en de mannen van Guillaume Ajac, Philippe Ebel, Simon Leader en Marc Jourdaine besloten het heft in handen te nemen. Onze landgenoten begonnen aan hun inhaaloperatie met een exclusieve Williams-try nadat Kevin in de 52ste minuut snel een strafschop nam op de 5 meter lijn om vervolgens zijn broer Alan het doelgebied in te sturen en te laten scoren (27-13).

Duitsland was duidelijk geraakt en onderging het spel van een strijdvaardig België. Bewijs hiervan de tweede Belgische try na een uur spelen : James Pearse vierde zijn eerste Belgische selectie op dit niveau door de bal achter de doellijn neer te leggen na een diep doordringende maul (27-18).

De Duitse vijftien zag hun voorsprong slinken en het groeiend gebrek aan zelfbeheersing moesten ze dan ook bekopen met een strafschop van Alan Williams (27-21). Tegen de gang van het spel in sloegen de Duitsers er dan toch in om opnieuw hun voorsprong uit te bouwen via een geconverteerde try (34-21). Het beslissend moment van de match zoals achteraf zou blijken.

Met nog minder dan een kwartier te spelen op de klok trokken de Belgen opnieuw ten strijde in de 22m van de tegenstander. Na eerst een mooie maar gemiste kans om te scoren was het daarna, weeral via een maul, wel prijs en wisten de Belgen dankzij Paul Edouard Van Laer de bal in het doelgebied te krijgen. Alan Williams miste de (moeilijke) transformatie (34-26) maar behield wel zijn kalmte voor een strafschop in de laatste minuut die gelijk zou staan voor een defensief bonuspunt. Eindscore : 34-29 !

België keert dus terug uit Duitsland met een defensief bonuspunt. Een eerder onbevredigend resultaat, gelet op de schitterende tweede helft van de Belgen en hun beste sinds het begin van het tornooi. Net zoals in de wedstrijden tegen Georgië en Rusland is het opnieuw in de eerste twintig minuten dat de Belgen tekort kwamen. Maar zoals Julien Berger al tijdens de persconferentie aan de vooravond van de wedstrijd benadrukte, elke wedstrijd maken de Belgen vooruitgang. Veelbelovend dus voor de volgende wedstrijd tegen Roemenië, zaterdag 11 maart op de Heizel.

In de twee andere wedstrijden van deze derde speeldag heeft Georgië het moeilijk gehad in Spanje. Eerst 10-3 op achterstand bij de rust hebben de Georgiërs uiteindelijk gewonnen met 10-20 en behouden ze zo de leiding in het tornooi. Roemenië is 10-30 gaan winnen in Rusland en verzekert zich zo van de tweede stek in de rangschikking, voor Duitsland.