Er wordt soms overvloedig gebruik gemaakt van superlatieven bij het commentariëren van één of andere sportieve prestatie, maar om te beschrijven wat de Duivels presteerden tegen Portugal zijn ze hier zeker op hun plaats. En ja België speelde dit seizoen dan wel een niveau hoger dan de Portugezen, maar deze laatsten waren afgelopen jaar ongeslagen gebleven en vertrokken op papier als favoriet voor deze barragematch.

Een beslissende wedstrijd dus. Maar ook een afscheidswedstrijd voor Christophe Debaty et Baptiste Lescarboura, die hun laatste in de nationale kleuren speelden. Een match ook met een droomstart voor de coaches Guillaume Ajac, Philippe Ebel, Marc Jourdaine en Simon Leader, want de Portugezen werden koud gepakt met twee Belgische try’s na amper zeven minuten. Eerst met Gillian Benoy die neerging in het doelgebied en zo een collectieve actie afrondde (7-0). Gevolgd door Charles Reynaert op een counter en een sprint langs de inworplijn (14-0). Na twee geslaagde conversies miste Alan Williams -die trouwens zijn 60ste cap vierde- rond het kwartier nog een strafschop.

Het antwoord van de Portugezen liet niet lang op zich wachten. Want in de 20ste minuut scoorde hun nr. 8, Vasco Fragoso Mendes, tegen (14-7). En amper vijf minuten later wisten de "Lobos" de Belgische verdediging opnieuw op het verkeerde been te zetten en kwamen ze volledig terug in de wedstrijd (14-12). De Duivels leken tegen het einde van de eerste helft volledig de kluts kwijt te zijn. Een strafschop van Pedro Avila in de 34ste minuut bracht de bezoekers zelfs op voorsprong (14-15).

Terwijl een groot deel van de supporters al begon te vrezen voor een Portugese dominantie, vingen de Zwarte Duivels de tweede speelhelft echter opnieuw goed aan. En in de 45ste minuut werkte Thomas Dienst een mooie combinatie van de forwards af onder de doelpalen, waardoor de Belgen terug op voorsprong kwamen (21-15).

Hoewel Portugal stevig in balbezit bleef botsten ze keer op keer tegen een vastberaden Belgische defensie en dienden ze zich tevreden te stellen met een strafschop iets voor het uur (21-18). De zuiderlingen geraakten ook steeds meer gefrustreerd, wat trouwens resulteerde in een aantal minder sportieve gebaren.

In de scrum overheersten de Belgen overduidelijk en plooiden ze hun tegenstanders regelmatig dubbel. Het is trouwens na een scrum dat de Belgen de verlossing brachten op 10 minuten van het einde : Tom Cocqu bediende Charles Reynaert die zo zijn tweede try van de namiddag scoorde (26-18). En Alan Williams maakte op strafschop de Belgische overwinning compleet (29-18).

België heeft dus een historische overwinning beet aangezien deze ook het verlengd verblijf betekent in de VI Nations B (Rugby Europe Championship). De Duivels zullen volgend seizoen dus opnieuw Georgië, Roemenië, Rusland, Spanje en Duitsland partij geven.

fotospecial Belgïe - Portugal (fotos Sportkipik.be)

fotospecial Belgïe - Portugal (fotos Alain Dams)