De Belgen ontvingen dus Roemenië afgelopen zondag 17 maart ter gelegenheid van deze laatste speeldag van 2019 in de VI Nations B. Er wachtte de spelers van Guillaume Ajac echter een moeilijke opdracht. En dat bleek ook.

Tornooimoeheid ? Ongelukkig toeval ? Een beetje van beide waarschijnlijk. Maar liefst 3 Duivels verlieten geblesseerd het veld tijdens de eerste helft : Vincent Hart (18e, knie), Tom Herenger (21ste, enkel) en Tuur Moelants (28e, HIA).

Daartegenover onthielden de Roemen de Belgen de bal en wogen ze door met hun fysieke kracht. Zonder uit de hoogte te doen ten aanzien van de Belgen poogden (en scoorden) ze hun strafschoppen. En ze maakter bovendien ook eens 3 try’s tijdens de eerste helft, welke wel nog werd afgesloten door een Belgische try na een maul. Score bij de pauze : 19-26.

De maartse hagelbuien waren ondertussen eveneens aanwezig op de Kleine Heizel tijdens de tweede helft, terwijl de bezoekers verder gingen op hun elan. Drie nieuwe try’s later stonden ze met 10-43 op voorsprong, een kwartier van het einde. De strijd was dus al wel gestreden maar de Zwarte Duivels lieten opnieuw hun naam gelden en met opgeheven hoofd scoorden ze nog een tweede try, op 5 minuten van het einde, via Jean-Maurice Decubber. Einduitslag 17-43.

Ondanks hun nederlaag hadden de Belgen toch nog een reden om te glimlachen aan het einde van de match. De uitoverwinning van Spanje tegen Duitsland (10-33) zorgde ervoor dat het behoud verzekerd is en dat zo ook de barragewedstrijd werd vermeden, die thans voor Duitsland is. Net zoals in 2017 en 2018 verlengen de Belgen zo dus hun verblijf op dit niveau, wat wel degelijk als een straffe prestatie mag worden beschouwd.

Fotospecial Belgïe-Roemenië (Fotos Sportkipik.be)

Fotospecial Belgïe-Roemenië (Fotos Etienne Michaëlis)

Fotospecial Belgïe-Roemenië (Fotos Alain Dams)

Fotospecial Belgïe-Roemenië (Fotos Laurent Lefebvre)

Belgische opstelling
1. Jean-Baptiste De Clercq Oloron
2. Thomas Dienst (c) ROC Ottignies
3. Maxime Jadot Dijon
4. Bertrand Billi Soignies
5. Tom Herenger Avenir Valencien
6. Gillian Benoy Cambridge United
7. Jean-Maurice Decubber US Cognac
8. Corentin Lecloux Boitsfort
9. Tom Cocqu Chartres
10. Vincent Hart Cambridge RFC
11.Craig Dowsett Blackheath
12.Ervin Muric Hartpury College
13.Nathan Bontems Beauvais
14. Thomas Wallraf Nevers
15.Alan Williams Soignies
Bank
16.Alexis Cuffolo Coq Mosan
17. Bastien Gallaire Stade Français
18.Tuur Moelants ROC Ottignies
19.Amin Hamzaoui Narbonne
20.Florian Piron Etoile Catalane
21. Louis de Moffarts La Hulpe
22.Marc Tchangué Etoile Catalane
23. Romain Pinte ROC Ottignies