La Hulpe is dus als enige leider na 3 speeldagen in de eerste divisie. De vice-kampioenen wonnen immers de Brabantse derby in het Pachy-stadion. Waar ASUB en La Hulpe aanvankelijk gelijke tred hielden bleken de bezoekers wel efficiënter, zowel verdedigend als aanvallend. Door te weerstaan aan de aanvallen van de thuisploeg en zelf wel te scoren tijdens de eigen betere momenten eindigden de mannen van Alex Palacci met een 7-33 zege.

Met drie overwinningen in drie wedstrijden is la Hulpe thans de enige onoverwonnen club. Dendermonde is immers onderuit gegaan op het terrein van Kituro. De Schaarbekenaars maakten onder meer het verschil in het begin van de wedstrijd en zo op een 24-0 voorsprong te komen. De Vlamingen reageerden dan nog wel en kwamen terug tot 24-14 maar de thuisploeg behield de overhand (onder meer dankzij 3 try’s van Lance Jurgens) en maakte er zo zelfs een echt doelpuntenfestijn van : 35 tegen 28 !

Deze overwinning bevestigt enerzijds de heropleving van Kituro dit seizoen, maar anderzijds ook de ietwat moeilijke seizoenstart van Dendermonde(zoals dat eerder reeds nipt wegkwam met een bijna nederlaag tegen Bosvoorde.

Ook Frameries zou een heropleving best kunnen gebruiken. De stijgers uit Hengouwen zijn immers ten onder gegaan in de reeds voor de degradatie belangrijke wedstrijd in Bosvoorde tussen twee ploegen die op zoek zijn naar hun eerste overwinning. En het zijn de Brusselaars die aan de haal zijn gegaan met de eerste winst . Dankzij dit 32-8 bonussucces klimmen ze trouwens op naar de zesde plaats.

Bosvoorde steekt zo Soignies voorbij dat dit seizoen een sputterende start kent. Net zoals La Hulpe tegen ASUB ging het bij de thuisploeg op en af tegen ROC Ottignies. In een eerste evenwichtig half uur scoorde Alan Williams twee maal met een strafschop (13’ en 31’) tegen een geconverteerde try van Nicolas NDiaye (24’). Daarna ging Soignies op voorsprong rusten, met een try van winger Alexandre Hubin (11-7) bij zijn eerste titularisatie.

Het begin van de tweede helft was voor Soignies. De andere vleugelspeler, Maxence Duray, deed zijn collega aan de overkant na door eveneens zijn eerste titularisering waardig te vieren (19-7). Met nog amper een twintigtal minuten op de klok koos ROC er voor om de wedstrijd een andere wending te geven en nam, onder meer in de scrum, de overhand. De bezoekende forwards maakten van die gelegenheid gebruik om de thuisploeg het onderspit te laten delven. Romain Pinte lanceerde eerst zijn mannen in de 68ste minuut (19-12) waarna de groen-witten een penalty-try kregen opgelegd wat synoniem stond met een gelijke score op 4 minuten van het einde. Alan Williams hoopte om zijn makkers nog aan een eerste succes te helpen met een strafschop (22-19) maar het was tijdens de laatste actie van de match dat ROC de buit toch nog wist binnen te halen. Na een inworp op de 5 meter-lijn ronde Timothé Rifon, 17 jaar, het werk van zijn forwards af door neer te gaan op de doellijn (22-24) !

De vreugde bij ROC stond in schril contrast met de ontgoocheling bij Soignies, dat vrede moet nemen met slechts een defensief bonuspunt. De volgende speeldag, 14 oktober, staat er dus veel voor hen op het spel...net als voor de ploeg uit Frameries.

fotospecial Boitsfort-Frameries (fotos Jean-Jacques De Neyer)

fotospecial Kituro-Dendermonde (fotos Marita Van Daele)