Dankzij die overwinning op verplaatsing in Soignies heeft Dendermonde zijn leidersplaats definitief veilig gesteld. In een duel waarvan de aftrap werd gegeven door Burgemeester Fabienne Winckel samen met de lokale schonheid, "Miss Soignies Haute-Senne", begon de thuisploeg alvast goed aan de wedstrijd met een eerste try van Julien Toubeau, iets voor het kwartier (5-3). Gebruikmakend van de wind wist Dendermonde het heft echter snel in handen te nemen met een strafschop op het half uur (5-6) gevolgd door een penalty try net voor de rust (5-13).

Soignies zag het zichzelf verplicht, alsook het talrijke publiek van ongeveer 400 personen, om iets te ondernemen tijdens de tweede helft. Maar het was Dendermonde dat de toon zette door de voorsprong nog verder uit te bouwen in de 46ste minuut, dankzij een try onderaan de doelpaal van Gillian Benoy (5-20). Blijkbaar kampend met een gebrek aan zelfvertrouwen na twee opeenvolgende nederlagen wist Soignies vervolgens een lange periode van overwicht niet te concretiseren. Een try van Nick Cording kwam als antwoord op een strafschop van Alan Williams (8-27). Op 11 minuten van het einde herleefde enigszins de hoop bij RCS na een try van Gautier Waterlot, maar DRC eindigde de wedstrijd in schoonheid door nog twee bijkomende try’s te scoren via Alistair Ledingham (15-39).

Met deze thuisnederlaag bevestigt Soignies dat het in minder goede doen is sinds de bekeroverwinning. De Groen-witten vallen immers terug naar een vierde plaats in de rangschikking en gaan hun halve-finale van de play-offs dus op verplaatsing moeten spelen. Ze zijn ondertussen immers ingehaald door ROC, wiens vorm daarentegen steeds in stijgende lijn gaat de voorbije weken. Ongeslagen in het kampioenschap gedurende 2018 wist ROC makkelijk te winnen van Bosvoorde met een 49-26 score en zich zo te plaatsen voor de play-offs.

Een uitslag die de Bosvoordenaars veroordeelt tot een barragewedstrijd voor het behoud, tegen de 2e van de D2. Royal Kituro kan immers niet meer bijgehaald worden. Zij wisten zich te verzekeren van hun behoud door uit te gaan winnen bij ASUB met 19-26.

RFC Luik tenslotte ziet zich officieel verwezen naar de tweede divisie. Tegen La Hulpe konden de Luikenaars niet zorgen voor de verrassing en gingen ze roemloos ten onder met 66-0. De Hulpenaars behouden zo, voor de laatste speeldag, de tweede plaats in de rangschikking die synoniem is met thuisvoordeel. De laatste speeldag zal trouwens moeten uitmaken wie de tweede, derde en vierde plaats toegewezen krijgt om zo ook de samenstelling van de halve finales te beslissen.

fotospecial Soignies-Dendermonde (fotos Sportkipik.be)fotospecial ASUB-Kituro (fotos Laurent Lefebvre)fotospecial La Hulpe-Liège (fotos Alain Dams)fotospecial ROC-Boitsfort (fotos Benoit Musch)

Bofferding League - 13de speeldag
Soignies 15-39 Dendermonde
ASUB Waterloo 19-26 Royal Kituro
ROC Ottignies 49-23 Boitsfort
La Hulpe 66-0 RFC Liégeois
Bofferding League - Klassement
1. Dendermonde 57 ptn
2. La Hulpe 48 ptn
3. ROC Ottignies 46 ptn
4. Soignies 42 ptn
5. ASUB Waterloo 32 ptn
6. Royal Kituro 19 ptn
7. Boitsfort 10 ptn
8. RFC Liégeois 4 ptn