Wordt La Hulpe het struikelblok van Dendermonde ? Voor de tweede opeenvolgende keer immers wonnen de Hulpenaars van de huidige dubbelkampioen. Verslagen tijdens de Supercup in september (18-15) maar thuis gewonnen in de heenronde (27-25) heeft La Hulpe het afgelopen zaterdagavond opnieuw voor elkaar gekregen.
Zoals verwacht was de spannnig omnipresent in het complex in Sint-Gillis. Beide ploegen scoorden ieder twee try’s (waarvan 1 getransformeerd), met vooral de try helemaal aan het einde van de wedstrijd van kapitein Robin Vassart die cruciaal bleek. De Brabanders scoorden bovendien ook een strafschop meer, waardoor ze met een 15-18 overwinning aan de haal gingen.
Een week na te zijn uitgeschakeld in de beker door ASUB lijkt La Hulpe de draad dus terug te hebben opgenomen en hiermee te laten weten aan de concurrentie dat ook zij wel eens in aanmerking zouden kunnen komen voor de kampioenstitel. De ploeg van Alex Palacci maakt van deze overwinning gebruik om terug te komen tot op drie punten van Soignies en de tweede plaats maar wel met een gespeelde wedstrijd meer. Dendermonde blijft ondanks deze nederlaag wel leider in het klassement.
Kituro haalt het uiteindelijk van Bosvoorde na knotsgekke wedstrijd
Wat een wedstrijd ! Kituro en Bosvoorde hebben uitstekend promotie gemaakt voor het Belgisch rugby tijdens hun confrontatie afgelopen zondag. Ondanks een moeilijk wedstrijdbegin wonnen uiteindelijk toch de Schaarbekenaars waardoor ze een zeer goede zaak doen met het oog op het behoud in de Bofferding League.
Kituro en Bosvoorde hadden dus afspraak in Schaarbeek voor een regelrechte clash onderaan het klassement, onder het toezicht van de Italiaan Federico Vedovelli.
Beide ploegen stonden immers op gelijke hoogte in de strijd tegen de voorlaatste plaats, dewelke synoniem staat met barragewedstrijden voor het behoud.
Er stond dus veel op het spel. En bijgevolg kon men zich verwachten aan een eerder gesloten wedstrijd. Maar dat draaide wel even anders uit ! Na wat afwachten aan beide zijden tijdens de eerste spelminuten was het Bosvoorde dat het vuur aan de lont stak. Gilles Cornet, ploegkapitein van dienst, gaf het voorbeeld met een eerste try, omgezet door Léopold Roobaert (0-7). Vijf minuten later, ging dan Gilles Gheyssens neer met de bal in het doelgebied van de thuisploeg. Wat de Kituro-supporters toch al wat zenuwachtig maakte.
Daarna was de wedstrijd gelanceerd want Kituro repliceerde onmiddellijk. Na twee strafschoppen van een "doelgerichte" Nicolas Meeus (6-14), renden Brandon Kent en Julius Hayden tot tussen de doelpalen van de bezoekers om de situatie op het scorebord om te keren (20-14). Twee strafschoppen later stond de score bij de rust op 23-17.
De tweede helft kende grofweg een gelijkaardig scenario aan dat van de eerste. Behalve dan dat het Kituro was dat eerst op voorsprong kwam. Duidelijk sterker in de scrums sloegen de Schaarbekenaars er in de voorsprong verder uit te bouwen, met drie try’s van de hand van Timothée Devos, Oscar Michelini en Doug Juszczyk (42-20).
Met nog een kwartier op de speelklok gaf Bosvoorde echter niet af. In de 69ste minuut duwden de Bosvoordenaars de thuisploeg in de fout en kregen ze een penalty-try (42-27). Vijf minuten later bezorgde Thomas Renard Kituro enkele koude rillingen met de negende try van de wedstrijd (42-34), maar het bleek ook de laatste van de wedstrijd te zijn. Kituro speelde vervolgens de klok vol na wat een geweldige wedstrijd was geweest.
Dankzij dit succes klimt Kituro op naar de zesde plaats in de rangschikking en richting behoud in de Bofferding League, op drie wedstrijden van het einde. Met nog wedstrijden tegen La Hulpe, ROC en (net als Kituro) ASUB zal Bosvoorde minstens één overwinning nodig hebben wil het de barragewedstrijd vermijden tegen de tweede van de tweede nationale divisie.

fotospecial Dendermonde-La Hulpe (fotos Christian Caro)

fotospecial Dendermonde-La Hulpe (fotos Marita Van Daele)