La Hulpe en Dendermonde bezetten thans de twee eerste plaatsen in de rangschikking. Maar des twee recentste finalisten van de afgelopen play-offs hebben het zeker niet gemakkelijk gehad.

Op verplaatsing bij ROC, voor een tweede opeenvolgende Brabantse derby na die op ASUB, neemt La Hulpe al snel het heft in handen door te scoren via een strafschop en een try (0-8). De thuisploeg geeft echter niet af, scoort tegen via strafschoppen (5-11), maar de Hulpenaren blijven aandringn en maken vervolgens een tweede en derde try (6-23). De break lijkt gemaakt en toch geeft ROC het niet op want ze komen nog terug tot op 9 punten (14-23). Vervolgens werd de wedstrijd gedurende lange tijd stilgelegd door een elleboogblessure van David Cateau (ROC). Na de spelhervatting brengt ROC er verder terug de spanning in met hun tweede try van de wedstrijd (21-23). Maar La Hulpe houdt de zaken uiteindelijk onder controle tijdens een verhit matcheinde.

De ploeg uit La Hulpe blijft dus ongeslagen met deze vierde opeenvolgende winst in evenveel wedstrijden. Ze blijven dan ook aan de leiding, met twee punten voorsprong op Dendermonde. Een week na hun nederlaag op Kituro lijkt de regerende kampioen weliswaar terug de goede weg op maar het heeft toch niet veel gescheeld opdat ze ter plaatse zouden bljven trappelen in het klassement. ASUB kon immers bijna aanspraak maken op de overwinning in Sint-Gillis en moest pas in de laatste wedstrijdmomenten het hoofd buigen. Dendermonde kaapte de overwinning nog weg met een utieme strafschop : 34-32.

Kituro van zijn kant prijkt op een mooie derde stek. De ploeg van Philippe Brantegem, Christophe Duret, Didier Hazard en Jean-Luc Bourgeois bevestigt zo een uitstekend seizoensbegin door een overtuigende zege tegen Bosvoorde. Tijdens de ontmoeting van deze twee zelfzekere ploegen -na hun winst van de vorige speeldag- nam Bosvoorde het voortouw dankzij twee strafschoppen (0-6) tijdens het eerste kwartier. De Schaarbekenaars besloten dan over te gaan tot actie en en namen met 2 try’s de voorsprong over bij de rust.

Goed in vorm, gaf Kituro deze voorsprong niet meer af tijdens de tweede helft en verzekerde zich van de overwinning met nog twee strafschoppe en een try. Eindscore : 30-6.

Naast deze Waals-Brabantse en Brusselse derby was er ook in Henegouwen een zekere Frameries tegen Soignies. De supporters waren dan ook talrijk aanwezig in de Cité Piérard, zoals meestal het geval is tijdens de ontmoetingen tussen die twee ploegen. En nu hadden noch Frameries noch Soignies al kunnen winnen tijdens de eerste drie speeldagen van dit seizoen. Wat de inzet van deze wedstrijd nog wat meer opdreef.

In een eerste helft die alles bij elkaar werd gedomineerd door Soignies bleef Frameries aanklampen, onder meer via Rony Piret die daarmee antwoordde op de try van Hugo Ruelle voor Soignies (7-7) en evenzo via Alexandre Monardnet (14-21) vlak voor het ingaan van de rust. Bij het prille begin van de tweede helft, tijdens dewelke de bezoekers fysiek duidelijk de betere bleken, werd de spanning al snel weg genomen door twee try’s van Kevin Williams en Gautier Waterlot alsook een penality-try, waardoor Soignies met 14-42 aan de leiding ging. De thuisploeg bracht de achterstand nog enigzins terug maar kon eennieuwe nederlaag (21-42) niet vermijden.

fotospecial Dendermonde-ASUB (fotos Marita Van Daele)

fotospecial Frameries-Soignies (fotos Sportkipik.be)