Winnen. Ten alle prijs. Luik kon zich immers geen tweede opeenvolgende nederlaag permitteren tegen een rechtstreekse tegenstander met het oog op het behoud. Na een week eerder ten onder zijn gegaan in Bosvoorde ontving Luik dit weekend Royal Kituro, voor een wedstrijd onder hoogspanning.

Luikenaars en Schaarbekenaars vingen beiden de wedstrijd in eerste instantie aan met een duel tussen hun kickers, waarna de score 6-9 in het voordeel van Kituro kwam te staan. Julien Hayden scoorde vervolgens de eerste try van de wedstrijd (6-19), voordat Luik op zijn beurt scoorde (11-19). Een nieuwe try van de bezoekers, van de hand van Alex Braun, liet uiteindelijk de balans doorslaan in het voordeel van Kituro dat won met 11-26.

Dankzij deze overwinning, de tweede van dit seizoen, laat Kitruo Luik met 5 punten achter zich en komt het terug op Bosvoorde. Wat dan ook een kolkend Brussels derby zal opleveren voor de volgende speeldag, op 25 februari.

Bosvoorde heeft van zijn kant Soignies niet kunnen verrassen, zoals ze vorig seizoen tijdens de beker wel hadden gedaan. De ploeg uit Sognies nam al snel het voortouw, na een try van Elliot Claes en geconverteerd door Alan Williams (0-7). Tien minuten later deed Aubin Dascotte er nog een schep bovenop in het voordeel van de bezoekers (0-14). Bosvoorde bracht de score voor de rust nog terug via strafschop (3-14). In de vorm van de dag, scoorde Elliot Claes tijdens de tweede helft een tweede en zelfs een derde try (3-28). Het verschil was gemaakt en Bosvoorde moest uiteindelijk het hoofd buigen op de score van 11-28, na wel nog een try te hebben gescoord aan het einde van de wedstrijd.

Winst met bonus, zo verstevigt Soignies dus zijn tweede stek in het klassement. Want La Hulpe, derde, verloor tegen een ROC in goede doen sinds het begin van het nieuwe jaar. Na ASUB te hebben getemd maakten de mannen uit Ottignies een sterke indruk door aan La Hulpe (pas) hun tweede nederlaag van het seizoen aan te smeren.

De basis voor dit succes werd al gelegd in de eerste helft. Waar La Hulpe, via Grégoire Semiond, ROC eerst nog van antwoord diende na de openingstry van Florent Lenaertz (7-5) liep Ottignies daarna uit met twee nieuwe try’s, van Thomas Dienst, in de 25ste en 34ste minuut. Score bij de rust : 21-8. Met de rug tegen de muur aan reageerde La Hulpe in de tweede helft, en zelfs in die mate dat er op een kwartier van het einde terug spanning kwam in de wedstrijd toen de try’s van Gaëtan Kabasele en opnieuw Grégoire Semiond de score had teruggebracht tot 21-20. In een beklijvend wedstrijdeinde bleef ROC echter meester en legde een try van David Catteau uiteindelijk de score vast op 26-20.

ROC doet hier dus een uitstekende zaak in de rangschikking want komt zo terug tot op drie punten van L a Hulpe en zet vooral ASUB op afstand in de race om de eindronde. Want de ploeg uit Waterloo gingen in het Pachy-complex ten onder tegen Dendermonde. Ondanks een al bij al inhoudelijk verdienstelijke wedstrijd plooiden de Brabanders vooral als gevolg van de aanvallende efficiëntie van de Vlamingen. Zonder evenwel Sep De Backer, Gillian Benoy en Tom Coupé (die in Australië verder aan zijn carrière werkt) leidde DRC al met 8-21 bij de rust : Luke Roswall en Elio Weyts scoorden twee try’s, Gabriel Smit scoorde dan weer tegen voor ASUB.

Profiterend van enkele individuele fouten bij de tegenstanders bevestigde Dendermonde ook tijdens de tweede helft. Maxime Temmerman zorgde er voor dat ASUB tot aan het uur nog op een redelijke achterstand bleef (15-26) maar Siem Noorman maakte het verschil in de 68ste minuut opnieuw weer wat groter op aangeven met de voet van d’Amir Rademacker (15-33). De mannen van het trainersduo Amilhat-Dubart bleven echter strijden tot het einde om toch nog de defensieve bonus mee te pikken. De try van van Tuur Moelants op vijf minuten van het eindsignaal bleek daar echter onvoldoende voor (22-33).

fotospecial Boitsfort-Soignies (fotos Jean-Jacques De Neyer)

fotospecial ASUB-Dendermonde (fotos Alain Dams)