Nu was het de beurt aan de Roemenen om op deze 11ste maart het Heizelgras te betreden. En zoals bij ieder van hun wedstrijden in dit Europe Rugby Championship vertrok België ook nu weer niet als de favoriet. Deze keer zelfs nog minder, tegen een Roemeense ploeg die samen met de Georgiërs de zwaargewichten uitmaken van deze groep.

En dus stonden de Zwarte Duivels opnieuw voor een moeilijke opdracht, een heel moeilijke. Maar opnieuw hebben de Belgen zich niet laten doen want onze landgenoten hebben tot dusver hun beste wedstrijd gespeeld sinds het begin van deze VI Nations B. Waar de Duivels de vorige drie wedstrijden nog enigszins afwezig waren tijdens de aanvangsfase, zaten ze dit maal van bij de aftrap in de match.

De Roemenen scoorden wel als eerste (0-7), dankzij een try van winger Jack Cobden na amper 10 minuten en de conversie door Florin Vlaicu - die trouwens zijn 100ste cap vierde. Vijf minuten later miste Alan Williams op strafschop de mogelijkheid om de Belgische inspanningen ook om te zetten in punten. Halfweg de eerste helft liet België zich opnieuw verrassen aan de buitenkant en door dezelfde Jack Cobden (0-14).

Maar de Duivels braken niet en ze klampten aan. De score bleef echter ongewijzigd.

Bij de aanvang van de tweede helft sloeg de ploeg van Guillaume Ajac, Philippe Ebel, Marc Jourdaine en Simon Leader er wel in om de vlam in de pan te laten slaan en wederwoord te bieden. Met een aantal geweldige individuele acties wist Craig Dowsett meerdere tackles te ontwijken en zo door de Roemeense defensie te dringen om vervolgens Charles Reynaert te bedienen, die het afmaakte (7-14). Roemenië reageerde, scoorde opnieuw in de 50ste minuut en wist de voorsprong weer uit te bouwen (7-21), maar de Belgen bleven aandringen. En iets voor het uur, na een door de Belgen verloren inworp op 5 meter van het doelgebied, maakte Jean-Baptiste De Clercq gebruik van de gunstige bots van de bal om de tweede Belgische try te scoren. (14-21).

Er leek zowaar gedurende enkele minuten twijfel te rijzen in de Roemeense hoofden. Vrij succesvol in het trapwerk (3 op 4 in de hele match) bracht Alan Williams de Belgen zelfs terug tot 17-21 met een strafschop op een kwartier van het einde. Maar als door een wesp gestoken staken de Roemenen van coach Lynn Howells nog een tandje bij, terwijl de Belgen fysiek wegzonken. Twee try’s later, louter op kracht, maakten de bezoekers zich zeker van de overwinning, offensieve bonus inbegrepen, met een score van 17-33.

Hoewel de Belgen tot dusver hun beste wedstrijd hebben geleverd doen ze niettemin een slechte zaak in de strijd om het behoud, vermits Spanje 15-32 is gaan winnen in Duitsland. Zondag heeft Georgië thuis met 28-14 Rusland verslagen en behoudt het zo ook de leiding in het klassement. De Duivels spelen hun laatste wedstrijd in deze VI Nations B op zaterdag 18 maart in Madrid. Er zal moeten gewonnen worden als de Belgen nog willen hopen op een rechtstreeks behoud, want in geval van een nederlaag of gelijkspel tegen Spanje volgt onherroepelijk de barragewedstrijd, in België op 20 mei, tegen de eerste van de lagere afdeling. En dat wordt waarschijnlijk Portugal.

fotospecial België-Roemanië (fotos Sportkipik.be)

fotospecial België-Roemanië (fotos Alain Dams)