"In gesprekken met de Medische Commissie wisten we dat het nog erger zou worden. Alle elementen leidden ons om te geloven dat de gezondheidscrisis zou duren", benadrukte Salvatore Zandonà om het besluit om het einde van het seizoen 2019-2020 aan te kondigen, genomen op 27 maart door de Raad van Bestuur in overleg met de Medische Commissie, uit te leggen. "We wouden de speculaties van toen stoppen. We beschikten toen over verschillende scenario’s, maar we hadden ten minste twee tot drie weken trainingscapaciteit nodig voordat we konden hervatten. Maar we realiseerden ons dat dit niet mogelijk zou zijn. We konden ook in de zomer spelen, maar dat leverde veel problemen op. En het afsluiten van het seizoen aan het begin van het volgende seizoen leek ook geen goed idee".

Belgium Rugby was dus één van de eerste federaties in België die een einde maakte aan zijn competities. En ongetwijfeld de allereerste van een openluchtsport. "Het probleem is dat rugby bij uitstek een vechtsport is," legt Salvatore Zandonà uit.

De beslissing om dit seizoen geen kampioen te kronen was toen voor sommigen moeilijk te verteren. "Het was een zeer moeilijke beslissing. Maar ethisch gezien was het de enige levensvatbare. Het idee was om niemand te straffen." Dat is één van de redenen waarom de D1-, D2- en D3-kampioenschappen volgend seizoen door tien teams worden betwist. "Een kampioenschap met z’n tienen laat spelers toe om impasses te maken en laat de staf toe om hun ploeg te laten roteren. De overgang naar 10 teams kan dus paradoxaal genoeg het spelersprogramma verlichten, door bijvoorbeeld de rusttijden in acht te nemen en de jongeren te laten spelen".

Terwijl het proces van deconfiniëring begint, zal rugby waarschijnlijk één van de laatste sporten zijn die kan worden hervat. "We zijn bezig met de voorbereiding van een hervatting voor september, maar we geven misschien veel energie uit zonder te weten waar we naartoe gaan", zegt de president van Belgium Rugby. Er zijn verschillende scenario’s naar voren gebracht voor een hervatting van het rugby elders : sommigen hebben niet geaarzeld om te spreken van een hervatting op 1 januari, een stop totdat er een vaccin tegen Covid-19 is ontwikkeld, of zelfs een blanco seizoen... "Vandaag hebben we geen zekerheid voor de toekomst", besluit Salvatore.