Met een brede glimlach verwelkomden Cécile Blondiau, technisch directeur LBFR, en Kristof Vanhout, sporttechnisch bij Rugby Vlaanderen, ons in de kantoren van het Nelson Mandela Stadion, dat het toekomstig nieuwe Belgische rugbycentrum zal worden. Voor de eerste keer in de geschiedenis zullen alle drie (FBRB, LBFR, Rugby VL) onder hetzelfde dak werken. Cecile en Kristof verstopten hun enthousiasme niet voor het idee van een samenwerking tussen de twee liga’s van het land.

"Gefinancieerd door beide, op vlak van de Belgische nationale teams U17 en U18, zal er niet meer alleen gewerkt worden, maar samen, met veel veranderingen", benadrukken Cécile en Kristof.

Voor de categoriën u15 en u16 zullen de liga’s nog apart werken, maar met veel meer wedstrijden en gezamenlijke trainingen tussen de twee selecties.

De grote samenwerking tussen LBFR en Rugby Vl begint bij de u17. Een grote groep van 50 spelers en twee teams wordt gevormd op basis van de U16 selecties, maar ook op een detectie die plaats vind op woensdag 19 september in Kituro. "De beste spelers worden opgeroepen. Ongeacht of ze van LBFR of Rugby Vlaanderen zijn", zei Kristof Vanhout. Anderszijds zal er een balans zijn op het niveau van trainers. Twee coaches van LBFR en twee van Rugby Vlaanderen. Enzo Gruttadauria (LBFR), Philippe Ernst (LBFR), Sebastian Roose (Rugby Vlaanderen) en een vierde coach die nog bevestigd moet worden.

Hetzelfde geldt ook voor de nationale u18. Het team van 30 spelers wordt gecoached door Kristof Vanhout en Baptiste Robert. Ook hier worden de beste spelers geselecteerd.

Ongeveer 5 wedstrijden staan op de kalender van U17 en U18. Verder staat er ook een stage gepland in Nederland tijdens Allerheiligen en een stage in de carnaval-vakantie. Deze stage in Nederland vindt plaats van 1 – 4 november en brengt de nationale ploegen van beide landen samen. "Dit is een stage waar spelers, coaches en scheidsrechters training zullen krijgen. Zes scheidsrechters van Belgische kant krijgen de kans om hun World Rugby Level 2 te behalen. Verder zullen de ploegen twee wedstrijden spelen met als doel ontwikkeling", zegt Kristof Vanhout.

Gedurende het seizoen trainen de ploegen elke twee weken afwisselend op woensdagen. De eerste training voor de u18 zal volgende woensdag, 12 september, al doorgaan van 14:00 tot 17:00 op de velden van Kituro. De eerste trainingen zijn een mogelijkheid voor de staff om uit een grotere groep een selectie te maken.

"Het doel van dit project, van beide liga’s, is het creëren van de Belgische identiteit van de nationale ploeg, doorlopen van U15/U16 tot aan de senioren", zegt Cécile Blondiau.

Lire aussi : Detectie voor de Belgische nationale ploeg u17

Staff U17
Coaches LBFREnzo Gruttadauria en Philippe Ernst
Coach Rugby VLSebastian Roose
Managernog te bevestigd
Staff U18
Coach LBFRBaptiste Robert
Coach Rugby VLKristof Vanhout
ManagerBénédicte Rans