Het was dus een affiche tussen de twee ploegen in vorm van de laatste weken. Soignies, onoverwonnen in zijn laatste 4 wedstrijden ontving het nog steeds ongeslagen La Hulpe. En de toon werd reeds gezet tijdens het eerste wedstrijdkwartier door een try van de bezoekers volgend op die van de thuisploeg (5-(5). De thuisploeg drong nog verder aan en na twee strafschoppen wisten ze met een tweede try hun voorsprong verder te doen oplopen, tot 18-5 aan de rust.

Vol vertrouwen na hun 7 op 7 en vooral na hun overwinning afgelopen weekend tegen Dendermonde reageerde La Hulpe meteen na de pauze en kwamen ze terug tot 18-13. Met een stevige scrum behield Soignies echter het ritme. Een derde try, via de vleugel, verzekerde de thuisploeg uiteindelijk van de overwinning : 25 tegen 13.

En zo werd meteen ook een einde gemaakt aan wat voor Soignies een eerder moeilijke seizoenstart was, met drie nederlagen in evenveel wedstrijden. Sindsdien werd er alleen nog maar gewonnen en deze vijfde overwinning op rij is dan nog eens synoniem met een vierde plaats in het klassement. Kwestie van met gerust gemoed aan de winsterstop te beginnen.

Ondanks deze eerste nederlaag van het seizoen blijft La Hulpe toch nog altijd leider. De Brabanders zien echter wel de dreiging van ROC op zich afkomen, dat ook een voorbeeldig einde van 2018 kent met vier opeenvolgende overwinningen, waarvan de laatste dit weekend tegen Dendermonde. De regerend kampioen kreeg het hard te verduren want het moest dus niet alleen voor de tweede week na elkaar het hoofd buigen, ROC pikte met deze 26 tegen 24 overwinning ook nog eens de tweede plaats in de rangschikking in !

De verschillen in het klassement werden dus danig verkleind door de successen van Soignies en ROC. Zo zijn ze met zijn 6 verwikkeld in de directe strijd voor de top 4 en de play-offs. Maar ook Kituro en ASUB kunnen bij de aanvang van de winterstop nog meespelen. Thuis heeft Kituro zich niet laten verrassen door Frameries. De Schaarbeekse vijftien maakte het verschil al in een perfect overheerste eerste helf. De try’s van Mattéo Trentesaux (2e minuut), Lance Jurgens (17e) en Julius Hayden (24ste) alsook een penalty-try (37ste) maakten dat bij de rust de wedstrijd al gespeeld leek en de offensieve bonus al op zak zat (31-0).

Onder de voet gelopen en overdonderd in de scrum reageerde Frameries in de tweede helft. Georges Avidzba scoorde eerst nog wel de vijfde try voor de thuisploeg maar daarna verloor zijn ploeg volledig de draad van de wedstrijd en boden de geel-zwarten danig weerstand. Toch veranderde dit niets meer aan de score gedurende het laatste half uur. Eindscore : 36-0.

Met een 12-23 winst in de classico in Bosvoorde behoudt ASUB de aansluiting met de top van het klassement. De mannen uit Waterloo lijken Bosvoorde daarmee dan ook nog eens tot de play-offs voor het behoud, aan het einde van het seizoen, te hebben veroordeeld.

De D1 neemt nu met de winterstop een pauze, vermits de 9e speeldag omwille van de wedstrijd van de Belgium Barbarians XV in de Continental Shield werd verplaatst. Volgende speeldag en hervatting van het kampioenschap op 27 januari.

Fotospecial Soignies-La Hulpe (fotos Etienne Michaëlis)

Fotospecial Kituro-Frameries (fotos Sportkipik.be)