De Zwarte Duivels hebben hun straffe prestatie op de Kleine Heysel van maart 2018 (met een 18-10 overwinning) dus niet kunnen herhalen. Ze hebben trouwen ook niet beter kunnen doen dan in maart 2017 tijdens hun laatste uitwedstrijd te Madrid (30-0 verlies).

Het moet wel gezegd worden dat de Spanjaarden vooraf vastbesloten waren om hun revanche te nemen, na de nederlaag die hun de kwalificatie voor de wereldbeker van 2018 heeft gekost. De Belgen kenden een moeilijk wedstrijdbegin met al een gele kaart voor Mathieu Verschelden na amper 90 seconden en een eerste try in de 3e minuut (7-0).

De Belgen dienden wel onmiddellijk van antwoord met een strafschop van Louis de Moffarts (7-3), het tricolore pack domineerde in de scrum en zo hun tegenstander, meermaals tijdens de eerste helft, in de fout dwong., Dat weerhield de thuisploeg er echter niet van om, dankzij hun snelheid en kracht, de score verder aan te dikken. De Spanjaarden scoorden 3 nieuwe try’s (18e, 31ste en 37ste minuut) voor de rust en het puntenbord stond dan op 26-9 na ook nog twee strafschoppen van Louis de Moffarts.

In het begin van de tweede helft ging Spanje eerst nog op hetzelfde elan verder (33-9 in de 48ste minuut) maar de Belgen kregen van dan af wel meer balbezit. Waar amper 4% van de eerste helft in de 22m van de thuisploeg werd gespeeld drongen de bezoekers nu de Spanjaarden terug tot tegen hun eigen doellijn. Ondanks een goeie 20 minuten overwicht sloegen de mannen van Guillaume Ajac er maar niet in om het ook af te maken. De knock-on van Romain Pinte in het doelgebied, op iets meer dan een kwartier van het einde, is daar maar één voorbeeld van.

​Spanje nam dan tegen het einde van de wedstrijd de teugels weer in handen en profiteerde er daarbij van om nog twee try’s te scoren en de eindstand zo op 47-9 te brengen. "We zijn nogal ontgoocheld van het resultaat. Maar we hebben toch ook wel goede dingen getoond." reageerde Ervin Muric tijdens het persmoment na afloop van de wedstrijd.

Ondanks de getoonde inzet van de spelers lijdt België hier in Madrid toch wel een pijnlijke nederlaag, En nog meer met de zware blessure van Maxime Ghion, die in de 79ste minuut moest afgevoerd worden met een dubbele beenbreuk.

Het zal er nu op aan komen om deze Spaanse tegenslag snel te verwerken. Want nu zondag al, 17 maart, komen de Roemenen op bezoek in Brussel voor de laatste wedstrijd van 2019 in de VI Nations B. België zou zich daarbij moeten kunnen verzekeren van het behoud doordat de Duitsers, die in Georgië een zware 52-3 nederlaag kregen te slikken, nog steeds achteraan het klassement staan.