De Belgen ontvingen dus Roemenië afgelopen zondag 17 maart ter gelegenheid van deze laatste speeldag van 2019 in de VI Nations B. Er wachtte de spelers van Guillaume Ajac echter een moeilijke opdracht. En dat bleek ook.

Tornooimoeheid ? Ongelukkig toeval ? Een beetje van beide waarschijnlijk. Maar liefst 3 Duivels verlieten geblesseerd het veld tijdens de eerste helft : Vincent Hart (18e, knie), Tom Herenger (21ste, enkel) en Tuur Moelants (28e, HIA).

Daartegenover onthielden de Roemen de Belgen de bal en wogen ze door met hun fysieke kracht. Zonder uit de hoogte te doen ten aanzien van de Belgen poogden (en scoorden) ze hun strafschoppen. En ze maakter bovendien ook eens 3 try’s tijdens de eerste helft, welke wel nog werd afgesloten door een Belgische try na een maul. Score bij de pauze : 19-26.

De maartse hagelbuien waren ondertussen eveneens aanwezig op de Kleine Heizel tijdens de tweede helft, terwijl de bezoekers verder gingen op hun elan. Drie nieuwe try’s later stonden ze met 10-43 op voorsprong, een kwartier van het einde. De strijd was dus al wel gestreden maar de Zwarte Duivels lieten opnieuw hun naam gelden en met opgeheven hoofd scoorden ze nog een tweede try, op 5 minuten van het einde, via Jean-Maurice Decubber. Einduitslag 17-43.

Ondanks hun nederlaag hadden de Belgen toch nog een reden om te glimlachen aan het einde van de match. De uitoverwinning van Spanje tegen Duitsland (10-33) zorgde ervoor dat het behoud verzekerd is en dat zo ook de barragewedstrijd werd vermeden, die thans voor Duitsland is. Net zoals in 2017 en 2018 verlengen de Belgen zo dus hun verblijf op dit niveau, wat wel degelijk als een straffe prestatie mag worden beschouwd.

Fotospecial Belgïe-Roemenië (Fotos Sportkipik.be)

Fotospecial Belgïe-Roemenië (Fotos Etienne Michaëlis)