Deze eerste speeldag van de VI Nations B voorzag dus in de schok tussen België en Duitsland. Een start van de competitie met al meteen een sleultelwedstrijd voor het behoud tussen deze -op papier- twee rechtstreekse concurrenten.

Deze wedstrijd om niet te verliezen voor de Belgen kende alvast de perfecte voorbereiding. Slechts zelden in het verleden kenden de Belgen zulks een voorbereiding, met onder andere de bijdragen van Martin Lainé en Sébastien Imbert in de fysieke voorbereiding en Fabrice Landreau als consultant.

De uitdaging tegen Duitsland was dan ook niet min want de Manshaft, die reeds vier wedstrijden in de benen heeft dit seizoen, begon zeker als favoriet aan deze ontmoeting. Ze zetten dan ook dadelijk de toon door al een eerste try te scoren in de 3e minuut (0-7). En de Belgen kenden een eerder rampzalig begin van hun wedstrijd door reen strafschop te missen na 1 minuut, kreeg het dus een try te slikken en trapte het bij de spelhervatting de bal dan ook nog eens rechtstreeks buiten.

Op het redelijk vettig Kleine Heysel-terrein konden de Duivels daarna echter snel hun eigen spel terugvinden. Ze brachten de score terug gelijk in de 7e minuut met een penalty-try na afloop van een door de forwards gedragen collectieve fase.

​Met de wind mee spelende bevestigden de Belgen al snel hun voornemen en hielden ze de bal in hun bezit. De Duitsers werden zo vastgezet op hun terreinhelft gedurende het grootste deel van de eerste time. Dit resulteerde dan ook in de tweede Belgische try van de dag, via een maul waarbij Maxime Jadot de bal neerdrukte achter de doellijn (12-7).

En het scenario van de eerste helft herhaalde zich ook in de tweede. De Belgen hielden de druk op de Duitsers aan en domineerden. Na opnieuw een gemiste strafschop door Vincent Hart duwden de Belgen de Zwarte Arenden wederom in de fout en kregen zo een tweede penalty-try toegekend (19-7 in de 51ste minuut). Men leek dus op een vrij makkelijk Belgisch succes af stevenen. Wat echter zonder het realisme van de bezoekers was gerekend die snel tegenscoorden. Ze maakten maar liefst 10 punten in amper 4 minuten en kwamen zo terug tot op 2 punten (19-17 in de 57ste).

Onder meer omwille van de 0 op 5 bij het kicken op doel door de Belgen (2 gemiste strafschoppen en 3 gemiste conversies) bleef de spanning er in tot op het einde. Duitsland weigerde zich neer te leggen bij de score en wist opnieuw een try te scoren, deze maal via Sven D’Hooghe (24-22). De verlossing kwam er uiteindelijk pas in de 79ste minuut met een try van Gillian Benoy die zo het lot van de bezoekers bezegelde en de Belgische winst veilig stelde (29-22).

​Dankzij deze mooie prestatie won de thuisploeg dus wel degelijk de wedstrijd die ze niet mochten verliezen tijdens deze campagne. Het betreft hier de derde Belgische overwinning van in het Rugby Europe Championship, na de eerdere tegen Duitsland (69-15) en die tegen Spanje (18-10).

Fotospecial Belgïe-Duitsland (Fotos Sportkipik.be)

Fotospecial Belgïe-Duitsland (Fotos Alain Dams)