Dendermonde boekte sinds nieuwjaar 2 overwinningen en scoorde maar liefst 132 punten terwijl ASUB het moest doen met een uitschakeling in de bekercompetitie en een uit-nederlaag tegen La Hulpe. De thuisploeg ving deze wedstrijd tegen de Vlamingen dus zeker niet aan als favoriet. Maar blijkbaar mag het vel van ASUB niet verkocht worden voordat....

​In hun Pachy-stadion hebben de mannen van het duo Pierre Amilhat en Noam Dubart bewezen dat ze wel degelijk over de middelen beschikken om DRC voor het hoofd te stoten. Ze scoorden zelfs de enigste try van de eerste helft en zo met 7-0 de leiding te nemen tot aan de rust. Ook in de 2e helft gaf ASUB niet af en weerstond het de aanhoudende aanvallen van de Vlamingen. De Blues wonnen uiteindelijk ook met 12 tegen 7, waardoor ze niet alleen Dendermonde tot de orde riepen maar tevens in running blijven voor de eindronde.

ASUB steekt zo immers Kituro voorbij voor de vijfde plaats in de rangschikking.

De top 4 blijft echter wel nog een eindje verwijderd. Want de 4e in het klassement, Soignies, heeft z’n eerste wedstrijd van dit jaar (na de afgelasting van de bekerwedstrijd tegen Bosvoorde en ook die in de competitie op ROC van vorige week) goed verteerd. In deze Henegouwse Calssico ontving Soignies een zelfzeker Frameries, na zijn overtuigend succes tegen Bosvoorde. Maar van een echte wedstrijd bleek echter weinig sprake : de bezoekers waren geenszins in staat om de thuisploeg te verrassen. Eindscore 65-5.

Met deze overwinning brengt Soignies het aantal opeenvolgende overwinningen nu al op 6. De ploeg lijkt dus helemaal terug voor de strijd om de tweede plaats, dat gelijk staat met thuisvoordeel in de eindronde. Want, naast Dendermonde, 2e, heeft ROC, 3e, eveneens verloren.

De ploeg uit Ottignies werd verslagen op La Hulpe. ROC had deze ontmoeting nochtans goed aangevat door al na 10 minuten de score te openen met een try van Maxime Ghion (0-7). Tussen beide ploegen ging het vervolgens op en neer maar bleef het toch allemaal een beetje rommelig. De Hulpenaren wisten uiteindelijk het gat in de verdediging van de bezoekers te vinden net voor de pauze : Antoine Vassart ronde de actie af in het doelgebied (7-7).

Hoewel reeds voelbaar aanwezig gedurende de hele eerste helft werd de spanning tijdens de tweede helft nog een niveau hoger geduwd. ROC moest verder met 14 man na een tweede gele kaart voor Romain Pinte. En dus wel met een man minder boden de bezoekers toch goed weerstand en sloegen ze er zelfs in de score onveranderd te houden. Op 10 minuten van het einde besloten beide ploegen dan maar om zich elkaars appreciatie te tonen onder de vorm van heen en weer getrek en geduw met gebalde vuisten. Resultaat : een rode kaart voor beide ploegen, nl Mathieu Taulelle (La Hulpe) en Guillaume Brébant (ROC).

De wedstrijd eindigde zo met 14 tegen 13. De sportieve beslissing viel dan in de laatste vier minuten, wanneer Louis de Moffarts 2 strafschoppen verzilverde en zo La Hulpe een 13-7 overwinning schonk.

Deze winst is dubbel belangrijk : de Hulpenaren verstevigen zo niet enkel hun leidersplaats maar, na het verlies van Dendermonde, wordt ook rechtstreeks concurrent ROC nu op een afstand gezet.

Fotospecial Soignies-Frameries (Fotos Sportkipik.be)

Fotospecial La Hulpe-ROC (Fotos Sportkipik.be)